Félpercesek

Nyomtatás
Megjelent: 2013. február 11. hétfő

Perzsa király és a görög bölcs

  

 

Cyrus, a világhírű perzsa uralkodó 12 éves korában, nagybátyjának, a médek királyának udvarába került. Idő teltével feltűnt a királynak, hogy a fiatal fiú nem engedi, hogy poharába bort töltsenek. Kérdőre vonta hát Cyrust, hogy miért nem iszik bort.  Attól félek – felelte –, hogy a bort megmérgezték, mert mikor a minap, születésnapodon, barátaiddal lakmároztatok, észre vettem, hogy a szolga mérget öntött poharaitokba. A király csodálkozva nézett a fiúra. Igen, az úgy volt – folytatta a fiú –, hogy akik ittak belőle, azoknak testük is és eszük is megbénult.

Először összevissza kezdtek beszélni nagy hangon, és egyik sem figyelt a másikra. Azután énekeltek, ahányan annyifelé, más szöveget és dallamot úgy, hogy azt alig lehetett kibírni.   És még táncolni is akartatok, de lábaitokon nem tudtatok állni, csak úgy tántorogtatok.  A végén azt sem tudtátok, hogy kik vagytok. Te nem tudtad, hogy király vagy, azok pedig nem tudták, hogy alattvalók.

 *

Diogenész egy vendégségben sok bort kapott a kupába, melyből elöntött egy számottevő részt. Ezért többen elmarasztalták, amire ő ezt válaszolta: 
Ha mind kiittam volna, nem csak a bort, hanem magamat is elveszítettem volna.

 **

Milyennek szeretnéd látni magad az  ünnepléseket követő nap? 

Te tudod-e, hogy Isten gyermeke vagy? Ne fáraszd ki a jobb kezed! Ne veszítsd el magad!

Forrás: http://dkjozsef.blogspot.ro 

2011 Szent Gellért Erdélyi Lovagrend - Félpercesek. Custom Footer text
Powered by Joomla 1.7 Templates buy reliable web hosting